Vleesvarkensstal

In de vleesvarkensstal hebben we verschillende afdelingen. In elke afdeling kunnen een verschillend aantal aan vleesvarkens. Dit is variërend van 8 tot 45 vleesvarkens per afdeling. Aan elk binnenhok zit een aangrenzend buitenhok. Ook hier kunnen ze 24 uur per dag kiezen of ze binnen of buiten gaan liggen slapen. Want dat doet een varken, heel veel slapen. Totdat je in het hok komt, dan zijn ze opeens heel nieuwsgierig en is je schoen niet veilig.

Het binnenhok heeft voor de helft een dichte vloer met stro. De vleesvarkens voeren we één keer per dag onbeperkt. Ook over water hebben ze te allen tijde onbeperkt de beschikking. Het voeren van de vleesvarkens gebeurt door middel van het afstellen van de voerpijpen in de voerbakken. Dat betekent dat we kunnen sturen hoeveel de varkens eten. Op het begin zal dit minder zijn als op het eind. Daarmee proberen we een goed gewicht te bereiken van de varkens. Deze wijze van voeren zorgt ervoor dat de varkens niet te dik en te vet worden en we hierdoor topkwaliteit vlees krijgen. Een worstje of speklapje van goede kwaliteit!

Als een vleesvarken ongeveer 120 kilogram weegt, gaat deze naar de slachterij. Het varken is dan ongeveer 7 maanden oud. Elke twee weken, meestal op woensdag of vrijdag middag, gaan er ongeveer 40 vleesvarkens naar de slachterij. De vleesvarkens leveren wij aan De Groene Weg, een dochtersorganisatie van de Vion.