Drachtstal/Strobed

Voordat de zeugen naar de drachtstal gaan komen ze eerst in de dekstal. Op donderdag, de speendag, het moment dat de biggen en de zeugen gescheiden worden, gaan de zeugen naar de dekstal. Hier verblijven ze tot 3 dagen na het moment van insemineren. Op ons bedrijf maken we gebruik van kunstmatige inseminatie. Dat wil zeggen dat onze beer Knabbel een enkele zeug dekt en wij de rest insemineren met sperma dat wij ontvangen van het KI station.

Vanuit de dekstal gaan de zeugen de dragende zeugenstal in; een groot strohok. Net als alle andere varkens op ons bedrijf kunnen ook de dragende zeugen vrij in- en uitlopen naar buiten. Buiten hebben ze ruim de gelegenheid om gras te eten, lekker in de frisse lucht te slapen of een kijkje te nemen bij de beer, Knabbel. 

In het voorjaar en in de zomer, van april tot oktober, hebben de zeugen ook de mogelijkheid om de wei in te gaan en lekker in de modderpoel verkoeling te zoeken. Wist je dat de modder zorgt voor bescherming tegen de zon en beestjes op hun huid ?

Iedere zeug heeft een oorbel met zender in, een transponder. Deze transponder staat in contact met de computer die weer in contact staat met het voerstation; een automatische voerbak voor de dragende zeugen. De zeug loopt tussen twee poortjes, waar de oorbel herkent wordt door de computer. Vervolgens gaat het poortje van het voerstation open en wordt er in de voerbak voer vrijgegeven. De computer weet precies hoeveel kilogram brokjes iedere zeug per dag mag hebben. Wanneer de zeug de portie van die dag op heeft, mag ze die dag niet meer het voerstation in. 

Het aantal kilogrammen voer dat de zeug mag opeten is afhankelijk van hoelang ze drachtig (zwanger) is. Belangrijk is dat ze niet te mager of te dik wordt. Net als bij mensen moeten ook de zeugen letten op hun gewicht om gezond te blijven en later goed voor de biggen te kunnen zorgen.

Zeugen zijn 115 dagen zwanger (ze dragen 115 dagen). Ongeveer een week voordat ze uitgerekend zijn, halen we ze uit de groepshuisvesting en verplaatsen we ze naar de kraamstal.