Certificaten

Voor het houden van biologische varkens zijn er verschillende organisaties die erop toewijzen hoe de varkens leven. Dit zijn vele aspecten waaronder bijvoorbeeld; voeding, huisvesting, gezondheid/welzijn en nog veel meer.......

Hieronder leggen we uit met welke organisaties dit bedrijf te maken heeft en wat ze inhouden.

 

Skal Certificaat

Een Skal certificaat is een certificaat waar ieder bedrijf dat in biologische producten produceert, verwerkt, verpakt, importeert, verhandelt of opslaat, over moet beschikken. Dus ook wij als biologisch varkensbedrijf. Het Skal certificaat is gebaseerd op de Europese wetgeving. Hierdoor is de Skal certificering in de hele EU gelijk. Voor dit certificaat is er elk jaar één her-controle. 

Om biologische varkens af te leveren aan de Groene weg (dochtersorganisatie Vion) hebben alle biologische varkenshouders in Nederland dit certificaat nodig.

*** Mijn varkens worden op een biologische wijze gehouden. Mijn worstenbroodjes die ik verkoop zijn niet biologisch verwerkt. Hierdoor mag ik de naam Biologisch niet gebruiken voor mijn worstenbroodjes. Dit is Europees bepaald en moet door Skal gehandhaafd worden. 

IKB certificaat

Het certificaat IKB Varken staat voor een ketenkwaliteitssysteem voor de hele varkenssector. Alle schakels die betrokken zijn bij het houden van varkens en het verwerken van varkensvlees verstrekken zo garanties over de manier van produceren zoals dierenwelzijn, voedselveiligheid en diergezondheid. Dit certificaat hebben alle varkenshouders in Nederland. Ook voor dit certificaat is elk jaar één her-controle. 

 

EKO Keurmerk

Gezond en heerlijk voedsel met zorg voor natuur, mens en milieu geproduceerd. De Groene Weg (dochtersorganisatie van de Vion) komt met een eigen EKO-code, die gezamenlijk met de boeren ontwikkeld is. Het vlees van De Groene Weg is al onderscheiden met het EKO-keurmerk en de hoogste standaard van de Dierenbescherming. Varkens krijgen veel rust en ruimte om te leven en groeien van hun biologisch voer. Bovendien hebben de varkens de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Dit zorgt voor natuurlijke weerstand tegen ziekten bij dieren. De EKO-code gaat verder; 12 thema’s die een nog duurzamere productiewijze garanderen. Een voedselproductie die in harmonie met de omgeving gebeurt en waar de volgende generatie boeren trots op verder kan bouwen.